“Dalam hvkum asal…” Lana Nodin Buat Oper4si Hidung, Sekali K0men Da’i Syed Raih Perhatian Netizen

Perkongsian aktres Lana Nodin mengenai oper4si hidung yang d1lakukan di Korea baru-baru ini mendapat pelbagai reaksi daripada warganet.

Biarpun rata-rata warganet memahami t1ndakan aktres itu namun masih ada segelintir mereka yang menganggap perbuatan tersebut hrm dalam sisi agama Islam.

Untuk mendapatkan kepastian, pendkwah selebriti Da’i Syed menjelaskan operasi diharuskan atau dibolehkan hanya atas sebab kesihatan atau menga1bkan individu tersebut.

“Dalam hvkum asal, kalau kita mengubah sesuatu yang dicipta asal oleh Allah SWT, contoh dah memang cantik tapi kita ubah kononnya nak cantikkan lagi, jadinya hram la.

Sebab ia dah kira mengubah ciptaan Allah. Tapi kalau misalnya kening kita sebelah macam penuh (lebat) dan sebelah lagi tidak. Maka dibolehkan untuk cukur sekiranya ia mengaibkan.

Kalau dia membuat operasi disebabkan mas4lah kesihatan, setiap 5 atau 10 tahun memang perlu untuk dibd.4h atas nasihat doktor, maka diharuskan atau dibolehkan.

Cuma, kalau saja-saja nak buat maka ia hram la. mas4lah kesihatan, atau mengaibkan dirinya atau pernah terlibat dengan kejadian yang t4k diingini, jadi atas nasihat doktor dia perlu untuk buat operasi maka ia diharuskan dan dibolehkan,” katanya.

Da’i Syed mengulas mengenai perkara tersebut selepas ditanya oleh pihak media ketika ditemui di Majlis Malam Selebriti dan Anak Seni bersama Pimpinan Kerajaan Negeri Kelantan.

Pendkwah yang juga seorang penyanyi itu juga sekali lagi men3gaskan bahawa operasi yang d1lakukan aktres itu bukanlah mengubah ciptaan Allah. “Ia bukan mengubah ciptaan Allah, jika atas sebab kesihatan atau keaiban,” ujarnya lagi.

Sumber/Kredit : GEMPAK/ APAM PINK

Diolah Oleh : Wan Network

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

You cannot copy content of this page